Det lønner seg å ha gjeld!
Det vil lønne seg å ha gjeld når pengene du låner brukes til investeringer som gir høyere avkastning enn det du betaler i renter på gjelden.
For mange blir setningen ovenfor til «det lønner seg å ha gjeld» med en gang de leser den. Det er lett å forsvare gjelden sin med at det jo, som alle vet, lønner seg. Jeg er ikke sikker på om de selv skjønner hva de mener. Så la oss tenke litt.
- «Det lønner seg å ha gjeld». Nei. Det lønner seg ikke å ha gjeld. Det koster penger å ha gjeld!
- «Skattefradraget gjør at det lønner seg å ha gjeld». Nei igjen. Skattefradraget er på 27 % av renteutgiftene. Resten betaler du selv. Det koster. Det lønner seg ikke.
- «Det lønner seg å ha gjeld så jeg slipper formueskatt». Hurra for deg som har stor formue, men rentene på gjelden vil uansett koste deg mer enn formeskatten.
- «Nå som rentene er så lave….» koster det mindre å ha gjeld, ja. Men det lønner seg fortsatt ikke.
- ..med mindre du investerer de lånte pengene smart.
Som sagt kan det lønne seg å ha gjeld. Jeg har ingenting imot å sette seg i gjeld for å finansiere bolig eller studier. Disse investeringene er i tillegg ikke bare økonomiske investeringer, men også investeringer i egen lykke. Det vil også etter all sannsynlighet lønne seg å investere i aksjefond før boliglånet er nedbetalt. Forventet avkastning på fondene er jo høyere enn dagens lånerente.
Velger du avdragsfritt lån fordi det lønner seg å ha gjeld? Legg igjen en kommentar!
Annonser
8. juni 2015 @ 16:33
Og om man innbiller seg at det lønner seg å låne for å investere glemmer man en ting: risiko.
Regner man med risiko er avkastningen gjerne betydelig lavere, for å ta høyde for muligheten for tap. Så den sammenlikningen kan ikke gjøres uten å samtidig regne på risiko.
Det lønner seg sjelden å ha gjeld. Om man sammenlikner med å ikke ha det. Studier er vel og bra, men det hadde vel lønt seg om du hadde samme studiet men uten studiegjelden. Og bolig må man ha, men selvsagt er den best uten gjeld. Om det lønner seg for hver enkelt er jo et spørsmål om hvilke andre kvaliteter gjelden da tilfører, slik som kunnskap, jobbmuligheter og økt livskvalitet som følge av (men denne sammenhengen gjelder ikke for alle). Bolig har de fleste glede av å ha, men det er ikke gitt at siste 20 års verdiøkning vil fortsette. Allikevel vil de fleste mener det er frihet i å eie egen bolig og at gjelden betaler seg i mer enn ren økonomisk gevinst.
9. juni 2015 @ 12:29
Gjeld er et tveegget sverd. Brukt på riktig måte har gjeld vært med på å skape noen av verdens største formuer, og dette gjelder særlig dem som har investert mye i eiendom. På den andre enden av skalaen har man dem som lånefinansierer forbruket sitt og som etter hvert graver seg dypere og dypere ned i en økonomisk grav.
Å bli gjeldsfri er et godt og fornuftig mål for de fleste. Å skynde seg å bli gjeldsfri kan også være fornuftig, men dersom den eneste sparingen man gjør er å betale ned på lånene sine, blir ikke forventet avkastning særlig høy. Det er alltid usikkerhet knyttet til investeringsformer som har høyere forventet avkastning enn lånerenten. Forventet avkastning i aksjemarkedet er for eksempel høyere enn lånerenten (basert på historiske tall), men det betyr selvsagt ikke at den faktiske avkastningen de neste tre, fem eller ti årene nødvendigvis vil komme til å være høyere enn lånerenten.
På mange måter blir det et valg mellom trygghet og høy forventet avkastning. Jeg har valgt å lånefinansiere mine aksjeinvesteringer i mange år. Dette har jeg gjort fordi jeg har satt meg et ambisiøst mål om å pensjonere meg flere tiår før de fleste andre. Om jeg når målet mitt gjenstår å se, men jeg vil i hvert fall aldri klare det hvis jeg kun sparer ved å betale ned på boliglånet mitt. Jeg bruker derfor gjeld helt bevisst for å klare å nå målet mitt (men vil ikke nødvendigvis anbefale samme framgangsmåte for alle andre).