Langsiktighet og gode vaner

Da jeg som tenåring sparte halvparten av lønnen min, fikk jeg høre hvor lite de tusenlappene hadde å si, og at jeg heller burde starte sparingen når jeg fikk en ordentlig jobb.

Jeg var heldigvis aldri enig. Jeg vil i dette innlegget, over ti år etter, oppsummere hva denne sparingen har gitt meg.

Prinsippene:

  1. Alle monner drar.
  2. Det er viktig å starte sparingen tidlig for å opparbeide seg gode vaner
  3. Langsiktighet og renters renter
  4. Det er den første millionen som er den vanskeligste. Les mer om dette hos pengeblogg.

Mine erfaringer:

  1. Ja, alle monner drar. Hadde jeg ikke spart så lenge som jeg har gjort hadde formuen min vært mindre. Enkelt og greit. Jeg hadde heller aldri fått kjøpt min første bolig som 21-åring uten de 280 tusenlappene jeg sparte opp før jeg startet studiene. Denne leiligheten ble i tillegg en god investering. Jeg hadde aldri sittet med en million kroner på konto etter salget av denne leiligheten om jeg ikke hadde spart tusenlapp for tusenlapp i ungdomsårene, og fortsatt sparingen under studiene.
  2. Det er virkelig noe i dette med gode vaner. Det hadde sikkert vært vanskelig å venne seg til å pusse tenner daglig eller ha på bilbelte om jeg skulle startet med det nå. Det er så naturlig for meg å spare at det skjer nesten automatisk. Penger er ikke til for å brukes opp i min verden. Jeg kjøper fremtidig lykke med mine. Jeg lurer aldri på om jeg skal spare. Jeg lurer på hvor mye!
  3. Uten å forstå rentersrenter-prinsippet blir det vanskelig å forstå den største fordelen av å starte sparingen tidlig. Så jeg prøver meg på en forklaring:Hvert år vil banken gi renter på innskuddet ditt. Etter det første året med sparing, vil saldoen på kontoen være innskuddet + rentene på inskuddet. I løpet av det andre året med sparing vil både innskuddet og rentene fra første år med sparing forrente seg. Etter år to vil saldoen derfor være innskuddet + rentene på innskuddet + rentene på rentene fra første år med sparing. Det er dette som er renters renter.

    Pengebingen har satt opp fine eksempler som viser effekten av å starte sparing tidlig.

  4. Jeg kan ikke garantere at det er den første millionen som er den vanskeligste. Men jeg kan skrive under på at den andre gikk betydelig raskere! Har man penger kan man bruke disse til å generere mer penger.

De to jeg husker best fortalte meg at den sparingen jeg drev med som ungdom ikke kom til å utgjøre store forskjellen kjenner jeg fortsatt i dag. Den ene har nettopp startet sparing til bolig, og sliter følgelig med å komme seg inn på markedet. Det oppleves som veldig vanskelig for denne jenta å ikke «få lov til» å bruke opp hele lønna si på noe som er gøy.

Jeg husker godt hvordan jeg prøvde å vise henne gleden ved sparing, og foreslo 20 kr i uka. «Det har i allefall ingen ting å si», sa hun. Hadde hun gjort det, og etterhvert fått pengene inn på BSU, ville hun hatt ca. 20 000 kr mer til egenkapital i dag, og dermed 130 000 mer å rutte med i budrundene. Nå skal jeg ikke spekulere for mye, men det vil være naturlig å tro at hun etter noen år med 20 kr i uken ville økt beløpet noe, og havnet på en høyere sum.

Den andre har vært heldig med arv, og eier enebolig. Han har alltid levd fra lønning til lønning og satser på at tippegevinster skal få familieøkonomien i orden. Forbrukslån, billån og kjøp på avbetaling ses på som gode løsninger for å få alt han ønsker seg.

Moralen får være at det lønner seg å stole på seg selv og jobbe for det livet du ønsker deg. For meg er trygghet kjempeviktig, og en av hovedgrunnene til at jeg sparer.

Det er mange som  kommer med råd av typen: «Hvorfor spare så mye når du kan leve livet i dag? Du kan jo bli påkjørt av en buss i morgen». Jeg lever så absolutt livet i dag! Og jeg skal sørge for at ingen arver gjeld etter meg om jeg skulle være så uheldig!

Blogglisten hits

Annonser